Startup ecosysteem
Startups spreken voor veel mensen tot de verbeelding. Bedrijven die razendsnel met een innovatief idee de markt bestormen en groeien tot een groot bedrijf. Deze bedrijven worden ook wel de toekomstmakers van Nederland genoemd. Alleen is het opkomen van startups niet alleen een Nederlands fenomeen. Er ontstaan over de hele wereld startup hub en -broedplaatsen om de aanwas en ontwikkeling van startups te stimuleren. Dit zijn de plekken waar het vaak als klein bedrijfsidee, een brainstormsessie of een spontane ingeving begint. Via deze startup hubs en -broedplaatsen zijn meerdere startups uitgegroeid tot wereldspelers.
Althans, dat de theorie en droom die vaak rond het begrip ‘startup‘ hangt. In de praktijk legt het merendeel van deze startups ergens op het hobbelige pad naar het worden van miljoenen bedrijf het loodje. Geen wonder dat er zich startup ecosystemen om deze startups heen vormen om de kans op slagen te vergroten. Dat deze jonge ondernemingen bijstaat in hun groei, ophalen van kapitaal en aantrekken van het juiste talent. Maar dat ook een bijdrage levert in het wegnemen van belemmeringen en zorgt voor een politiek gunstig startupbeleid.
Startupscene belangrijk voor de wereldeconomie
De afgelopen jaren zijn startups een steeds belangrijkere en grotere rol in de wereldeconomie gaan spelen. Hiermee groeit ook het belang van startup ecosystemen. Naast de economische groei creëren startups en vooral scale-ups veel werkgelegenheid. Er is daarom tegenwoordig een groot aantal organisaties, bedrijven en overheden actief bezig om deze activiteiten te stimuleren. Samen vormen deze partijen een startup ecosysteem. Door startups actief te ondersteunen groeien er vanuit ecosystemen wereldwijd steeds meer bedrijven door naar de volgende fase. Bekende startup ecosystemen zijn bijvoorbeeld: Silicon Valley, New York en Londen zijn voor startups een relatief interessante locatie om hun bedrijf te vestigen.
Definitie startup ecosysteem
Een startup ecosysteem valt te definiëren als een systeem aan activiteiten en factoren die van invloed zijn op de groei van startups. Binnen een goed startup ecosysteem groeien relatief veel startende bedrijven door van de startup– naar de scale-up fase.
Het startup ecosysteem van een land of regio heeft betrekking op de beschikbaarheid van kapitaal en financiers, van talent, kennis en goed opgeleide werknemers, (onderzoeks-) faciliteiten, ondersteuningsprogramma’s en de invloed van de overheid. De politieke en economische situatie van een land of regio zijn tevens factoren die een belangrijke invloed kunnen hebben op het desbetreffende startup ecosysteem. Dit betekend bijvoorbeeld dat een politieke keuze voor een ruim visumbeleid voor startups en scale-ups van invloed is bij het aantrekken van de juiste werknemers.
Al speelt binnen het startup ecosysteem de onderlinge samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijven, overheden en innovatie hubs/clusters ook een belangrijke rol. Met andere woorden draait het bij een goed functionerend startup ecosysteem om de verbondenheid van activiteiten in een bepaald gebied. Hun onderlinge wisselwerking heeft een enorme invloed of startups in een gebied in staat zijn om door te groeien naar de scale-up fase.
Startup ecosysteem Nederland
Het startup ecosysteem in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam gooit jaarlijks hoge ogen in de ‘Startup Genome Global Startup Ecosystem Ranking’. De ranking wordt jaarlijks uitgebracht een geeft een indicatie hoe ecosystemen zich tot elkaar ontwikkelen. Het startup ecosysteem van Amsterdam stond in 2019 in de top 15 van beste startup ecosystemen in de wereld.
Naast Amsterdam stonden er in 2019 vier Europese ecosystemen in de top 20: Londen (3), Parijs (9), Berlijn (10) en Stockholm (11). Hieruit bleekt onder meer de sterke groei van de Europese startupscene. Al blijft Nederland Europees duidelijk achter bij met name Londen en Parijs. Dat terwijl Nederland het tweede meest innovatieland ter wereld is (volgens de Global Innovation Index).
Startup ecosysteem Amsterdam
De groei van het Amsterdamse ecosysteem is voor een deel toe te schrijven aan de groei van het aantal startups en scale-ups. Daarbij leveren de positie prestaties in Life Sciences en Deep Tech ook een belangrijke bijdrage. De groei aan populariteit van de startupscene komt voor een deel door bedrijven als Elastick en Adyen. Het Fin-techbedrijf Adyen ging in 2018 voor twee miljard dollar naar de Amsterdamse beurs.
Al kent het Amsterdamse startup ecosysteem ook flink aantal ontwikkel punten. Zo verkopen hier relatief gezien weinig startups aan internationale klanten. Daarbij hebben zijn er bij startups nog weinig medewerkers met werkervaring bij een andere startup.
Techleap
Het initiatief is in het leven geroepen om het startup ecosysteem van Nederland te verbeteren, verbinden en te internationaliseren. Het doel is om het Nederlandse startups gemakkelijker te maken om te excelleren en op te schalen. Door de toegang te verbeteren tot talent, kapitaal en markt. Het boegbeeld van het Nederlandse startupscene is Z.K.H. Prins Constantijn.
Daarmee is feitelijk het doel van de non-profit organisatie Techleap om de positie van Nederland in de ranking van beste startup ecosysteem ter wereld te verbeteren. De organisatie van Prins Constantijn werkt om dit te realiseren nauw samen met overheden, multinationals, de Nederlandse startup- en innovatiehubs, kennisinstellingen, investeerders, het Nederlandse Ambassade netwerk en startups zelf. De focus van Techleap ligt niet om startups op individueel niveau te helpen, maar juist om de problemen waar startups als ‘branche’ tegenaan lopen te verbeteren. Juist hierdoor verbeterd het volledige startup ecosysteem in Nederland. Dit betekend ook dat Techleap de focus heeft om een verbindende factor te zijn en ervoor te zorgen dat de belangrijke punten voor het startup ecosysteem op de agenda komen.