Young Business Award aflevering 1. Bij aflevering 1 van de Young Business Award pitchen de founders van CodeSandbox, Red je Pakketje, SpaceTime Layers en Sustainer Homes hun startup aan de jury.
Young Business Award aflevering 1
De grootste startup competitie van Nederland is terug! De 12 halve finalisten van de Young Business Award gaan de komende drie weken tijdens de voorrondes van de Young Business Award de strijd met elkaar aan voor een plek in de finale. Wie overtuigt de jury met zijn 60 seconden pitch en wordt de beste jonge onderneming van Nederland? Bekijk hieronder de eerste van uit een reeks van vier YBA Broadcast afleveringen hieronder:
Deelnemers
,,Wat doe je hier nog? Jullie zijn al zo succesvol!’’ Daarmee vat presentator Jort Kelder het deelnemersveld van de Young Business Award 2020 wel samen. Een groep fantastische startups van ongekend niveau. Samen goed voor al meer dan 80 miljoen euro aan investeringen, geselecteerd uit 314 aanmeldingen.
Bas Buursma, co-founder van CodeSandbox, trapt spits in deze aflevering af: ,,Ik wil gewoon het verhaal vertellen van twee jongens op hun studentenkamers. We laten zien dat je als heel jong iemand met een heel goed idee heel ver kunt komen en heel veel impact kunt maken op de wereld.’’ Anderhalf jaar later is zijn startup ruim 13 miljoen euro aan investeringen rijker. Het geeft maar aan wat de drijfveren zijn van de jonge ondernemers die deelnemen: zien dat het in de wereld beter kan, vanuit eigen behoeften of kleine en grote ergernissen. En zolang je gelooft in je startup, kun je heel ver komen.
,,De beste jonge onderneming van Nederland: dat is toch wel een titel’’, aldus Jort Kelder in deze eerste uitzending. 15.000 euro aan prijzengeld, een heuse award en eeuwige roem voor de winnaar. Maar belangrijker nog: de kans is – naar inschatting van de jury – aanzienlijk dat tussen deze twaalf deelnemers de nieuwe unicorn van Nederland zit. De winnaar is een toekomstig miljardenbedrijf. Laat dat maar even bezinken.
Sustainer Homes
Wist je dat het bouwen van woningen en gebouwen verantwoordelijk is voor ruim een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot en de helft van het materiaalgebruik? Een flinke aanslag op onze planeet. Door de volledig circulaire constructie van Sustainer Homes maakt het niet zo veel uit wat je ervan bouwt, want elk gebouw is inherent duurzaam, remontabel en CO2-neutraal. Met een universeel bouwsysteem van hout willen Gert van Vugt en zijn compagnons van Sustainer Homes zo veel mogelijk beton, staal en baksteen vervangen. Ze ontwikkelden een soort LEGO, maar dan veel groter, waarmee je rijtjeswoningen, appartementen of villa’s kunt ontwerpen. Met een slim softwarepakket wordt het ontwerp vertaald naar een simpel bouwpakket, te vergelijken met die van IKEA. In een fabriek wordt dit pakket geassembleerd en binnen één dag wordt het gebouw op locatie gemonteerd. Zo draagt de startup bij aan een beter milieu en het wereldwijd terugdringen van CO2-uitstoot.
CodeSandbox
Met hun GoogleDocs voor programmeurs haalden ze al 13,2 miljoen euro aan investeringen op: founders Ives van Hoorne en Bas Buursma van CodeSandbox. De van oorsprong Drentse startup (ervan maken: De van oorsprong Drentse founders) biedt een online omgeving (een ‘sandbox’) waarin programmeurs websites en apps kunnen ontwikkelen en realtime zien hoe hun coderegels eruit zien. Daardoor zijn voorbeelden veel sneller voor handen én makkelijker te delen. Het maakt samenwerken op afstand bovendien heel eenvoudig. Begin 2019 werkten Ives en Bas nog vanuit hun studentenkamers in Twente, waar ze studeerden. Inmiddels heeft CodeSandbox in verschillende tijdzones medewerkers en investeerders (laatste deel met investeerders eventueel toevoegen). Maandelijks gebruiken wereldwijd meer dan twee miljoen ontwikkelaars het platform. CodeSandbox mag bedrijven als Microsoft en Shopify tot hun klanten rekenen.
Red je Pakketje
Ontstaan vanuit frustratie over slechte service van pakketbezorgers: Red je Pakketje. Serie-ondernemer Sam Rohn had eerder al flink succes met de maaltijdshakes van Jimmy Joy. Hij besloot in 2016 ook te bewijzen dat het wél kan: een pakketbezorger die voor (web)winkeliers binnen een dag de producten bij de klant krijgt en betrouwbare communicatie biedt. Ook voor de allerkleinste winkeliers is de service beschikbaar. Zo is het niet nodig om tot diep in de nacht pakketjes in te pakken om (grote) concurrenten voor te blijven, want die hebben door Red je Pakketje niet langer voorsprong door schaalgrootte. Samen met compagnons Tijs van Driel en Kay Rohn neemt Red je Pakketje het nu op tegen onder andere bezorgreuzen DHL en PostNL. In december – na de opnames van deze halve finale – kreeg het bedrijf een investering van 12,5 miljoen euro. Binnen drie jaar moet Red je Pakketje volledig CO2-neutraal zijn. Een primeur: als dat lukt, is het bedrijf de eerste ter wereld.
Spacetime Layers
Als oud-onderwijzer Patrick Trentelman mensen vertelt over zijn startup, krijgt hij steevast de vraag: ‘En dit was er nog niet?’ Trentelman ontwikkelde in zijn basisschoolklas het eerste idee voor zijn Spacetime Layers: van meerdere informatiebronnen naar alles op dezelfde plek. Waar een stadsgids je wijst op sporen uit het verleden, een funshopgids je over leuke winkeltjes vertelt en een website laat zien tot hoe laat je kan parkeren, combineert Spacetime Layers alles op één platform. Een interactieve plattegrond die bestaat uit een serie ‘gestapelde’ digitale kaarten, met informatie over de omgeving waar de gebruiker zich bevindt. Zo brengt het bijvoorbeeld de lokale geschiedenis of cultuur tot leven. Een platform dat wereldwijd locatie aan informatie koppelt. De inhoud is afhankelijk van haar gebruikers: Spacetime biedt de plek; organisaties vullen het met content.