YBA Broadcast aflevering 3

Young Business Award aflevering 3. Hier pitchen de founders van Felyx, LipoCoat, Tykn en Klippa hun startup aan de jury.

Young Business Award aflevering 3

De weken vliegen voorbij! Dit is alweer aflevering 3 van de Young Business Award. Maken de laatste vier startups eigenlijk nog een kans om de Young Business Award te winnen? Of was het niveau in aflevering 1 en aflevering 2 zo hoog dat deze vier startups al zijn uitgespeeld? Oordeel zelf, want de derde en laatste voorronde van de Young Business Award bekijk je hieronder.

Felyx, LipoCoat, Tykn en Klippa pitchen in YBA-aflevering 3

Het kenmerkt de startup competitie juist dat de ene startup al winst maakt, terwijl de andere nog in de ontwikkelingsfase zit om zichzelf klaar te stomen voor de markt. Dat zegt overigens niks over hun potentie om een unicorn te worden. Maar hoe kijkt de jury naar de deelnemers? Je ziet bij elke deelnemer opnieuw gezonde wedstrijdspanning als ze één voor één de lift uitstappen, op weg naar het hoofdpodium waar ze hun 60 seconden pitch geven. Onder leiding van Remy Gieling (hoofdredacteur van MT-Sprout) krijgen de deelnemers uit deze derde aflevering kritische vragen, over hoe hun startup op te schalen tot een unicorn, groeigeld aan te trekken en of ze als ondernemer wel de persoon zijn om hun startup op te schalen.

Felyx

In menig stad in Nederland, waaronder in Groningen, rijden de donkergroene, elektrische deelscooters van Felyx. Founders Quinten Selhorst en Maarten Poot startten het bedrijf in 2015 om de mobiliteitstransitie aan te jagen. Niet alleen omdat steden steeds voller worden en de luchtkwaliteit verslechtert, maar ook omdat het belangrijk is om snel en op een betaalbare manier van A naar B te komen. Een deelscooter is daarvoor de beste oplossing, stellen ze. De inmiddels tienduizenden gebruikers van Felyx bespaarden samen al 350 ton CO2-uitstoot. Ter vergelijking: dat zijn bijna 2500 vluchten van Amsterdam naar Parijs.

Quinten Selhorst. Founder en CEO Felyx

Quinten Selhorst. Founder en CEO van startup Felyx tijdens de Young Business Award.

LipoCoat

Ruim 7 miljard euro per jaar kosten infecties veroorzaakt door medische hulpmiddelen. 110.000 mensen overlijden daar zelfs aan. LipoCoat, een spin-off van de Universiteit Twente, ontwikkelde als eerste ter wereld gifvrije, antibacteriële coatings die infectiegevaar met 95 procent vermindert. Naast medische hulpmiddelen, stapte LipoCoat ook in de contactlenzen-, katheter- en prothesemarkt. De startup van Jasper van Weerd mocht zich in 2019 al European Biotech Startup van het jaar noemen.

Jasper van Weerd Lipocoat

Jasper van Weerd (founder en CEO) van startup LipoCoat tijdens de Young Business Award.

Tykn

Wie zijn identiteitspapieren zoals een geboortecertificaat verliest, bestaat op papier niet meer. Met de oplossing van Tykn raak je deze nooit meer kwijt. De startup bouwde een applicatie op blockchaintechnologie waarop identificatiebewijzen worden gestald. Een soort digitaal paspoort dat het bestaan van documenten vastlegt. Zo raken bijvoorbeeld vluchtelingen, die halsoverkop in barre omstandigheden hun huis en haard verlaten, nooit meer hun bewijs van bestaan kwijt. Daardoor houden ze evenveel kansen als anderen, in een wereld waar identiteiten draagbaar, op een afgeschermde, beveiligde, toegankelijke plek zijn.

Tykn

Klippa

Staat er bij jou ook een schoenendoos vol kassabonnen en andere papieren? Documenten die je met de hand moet verwerken in één digitale oplossing. Dat kan slimmer, dachten de oprichters van Klippa. Ze begonnen in 2015 met het digitaliseren van declaraties van zakelijke dienstverleners. Een foto uploaden en klaar; geen gegevens overtikken. De startup maakt gebruik van tekstherkenning door machine learning. Inmiddels is de oplossing uitgebreid met boekhoudkoppelingen en verwerkt Klippa alle inkoopstromen van ondernemers.

Klippa

  • De Ondernemer