SEIZOEN AFAS Young Business Award 2023

Wie wint de kristallen award en titel: ‘Beste Jonge Onderneming van Nederland’? Dit zijn de 12 deelnemers en juryleden van de AFAS Young Business Award 2023. Bekijk en lees hier meer over het volledige tv-seizoen van de AFAS Young Business Award.

Jury

  • Bas van der Veldt juryvoorzitter finale AFAS Young Business Award 2023.
    Bas
    van der Veldt
  • Marleen Evertsz jurylid AFAS Young Business Award.
    Marleen
    Evertsz
  • Wim de Jong jurylid AFAS Young Business Award.
    Wim
    De Jong
  • Emily Glastra jurylid AFAS Young Business Award.
    Emily
    Glastra
  • Carlo
    Ezinga
  • Gemma Bloemen jurylid finale AFAS Young Business Award 2023.
    Gemma
    Bloemen
  • Thomas Hendriks jurylid finale AFAS Young Business Award 2023.
    Thomas
    Hendriks
  • Heleen Dura - van Oord jurylid finale AFAS Young Business Award 2023.
    Heleen
    Dura - van Oord
  • Marco Aarnink jurylid finale AFAS Young Business Award 2023.
    Marco
    Aarnink
Jörgen Raymann is de presentator van tv-programma AFAS Young Business Award dat jaarlijks wordt uitgezonden op RTL-Z en Videoland.

TV-seizoen AFAS Young Business Award 2023

De 12 deelnemers van de AFAS Young Business Award 2023 strijden in de vier voorrondes om een belangrijke plek in de finale aflevering. Wat in de finale aflevering krijgt de winnaar de prestigieuze titel: ‘Beste jonge onderneming van Nederland’. Maar wie weet de juryleden ervan te overtuigen dat zijn of haar scale-up daadwerkelijk een unicorn gaat worden?
Samenvatting

12 deelnemers AFAS Young Business Award 2023

Van meubelmarktplaats tot betaalsysteem, van tandenborstelbedrijf tot dronebouwer. De twaalf geselecteerde deelnemers die strijden voor de AFAS Young Business Award zijn van alle markten thuis. Donderdagavond werd bekend gemaakt wie mee mogen doen.

Een heel divers gezelschap, jazeker. Toch zijn er overeenkomsten te zien. Social responsibility is breed vertegenwoordigd, net als klimaatbewustzijn. En zo moet het ook, in deze tijd. ,,Dat is waar het vooral om draait nu. Ik ben blij dat we dat terugzien in de deelnemers’’, zegt Marco Aarnink. De founder van Print.com en Drukwerkdeal.nl treedt ook dit jaar op als jurylid. ,,We hebben zúlke mooie bedrijven in Nederland. Dat zie je hier weer.’’

De bekendmaking van de deelnemers – die in de televisieserie gevolgd worden dit najaar – had plaats in het hoofdkantoor van AFAS in Leusden. Die softwarereus koppelde zijn naam aan de Young Business Award (YBA). In het futuristische gebouw liep heel wat ondernemerstalent rond, werd een heerlijk diner geserveerd en waren Lusanne Tehupuring en Constantijn van Oranje spreekstalmeesters van dienst.

Die laatste liet zich ontvallen dat de AFAS Young Business Award weliswaar een wedstrijd is, maar dat het vooral gaat om het netwerken, om het kennis delen. ,,Wat mij zo moeilijk lijkt aan in zo’n jury zitting hebben, is: hoe doorgrond je zo’n ondernemer in zo’n korte tijd? Hoe wijs je aan wie de winnaar is? Ik vind het belang van dit evenement vooral dat mensen elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Het gaat om de contacten.’’

Award betekent veel

Moeilijk is het zeker, bepalen wie de beste is. ,,Vorig jaar wisten we het pas in de laatste paar seconden voor de bekendmaking’’, herinnert jurylid Marleen Evertsz (NXChange) zich. Veel makkelijker zal het dit jaar niet worden, de kandidaten overziend. Terwijl er best wat van afhangt voor hen.

,,Voordat we de Young Business Award wonnen, hadden niet veel mensen in Nederland van CodeSandbox gehoord’’, vertelt founder Ives van Hoorne. ,,Dat veranderde direct daarna. We konden ons netwerk uitrollen en het Nederlandse ecosysteem beter benutten.’’ CodeSandbox was niet zomaar winnaar. Afgelopen winter werd de startup uitgeroepen tot beste van de afgelopen tien jaar.

Maar hoe zorg je dat je ook een gooi kan doen naar zo’n ereprijs? Daar had Bas van der Veldt, CEO van AFAS wel wat ideeën over tijdens zijn keynote eerder op de avond. Die gingen over dat werk vooral leuk moet zijn, dat je niet groot moet willen zijn, maar groots, dat je de wereld een beetje beter moet maken, zelf moet doen wat je kunt en moeten stoppen met nieuws volgen. Én dat je niet harder moet groeien dan je portemonnee. En dat op een podium waar funding ophalen toch een belangrijk onderdeel is.

,,Je moet gewoon doen wat het beste bij jou als ondernemer past. Denk daar ook stevig over na’’, vat Constantijn de avond samen. Vraag het de winnaars: CodeSandbox is heel goed gegaan dankzij investeerders en staat nu aan de vooravond van een nieuwe ronde. Drukwerkdeal groeide juist hard zonder enige financiering. Het kan allebei.

Inspiratie

Je kunt ook met het één beginnen en toch overgaan op het andere. Marcel Belt is met zijn Green Soap Company één van de geselecteerde deelnemers. ,,Ik ben begonnen met mijn pensioengeld als investering, maar het wordt nu zo groot dat het tijd wordt voor financiering. Ik wil onze producten ook de grens over brengen, maar alles zit al in het bedrijf.’’

Praten, contact maken, ideeën opdoen. Dat is waar het allemaal om draait. Op deze avond althans. Bij het ondernemen zelf gaat het vooral om doorzetten, offers brengen, écht willen en problemen zien en ze oplossen. De twaalf kandidaten gaan dat later dit jaar laten zien op tv. Met allemaal hun eigen ideeën en invalshoeken.

Marco Aarnink: ,,Dat is één van de redenen waarom ik zo graag jurylid ben bij de AFAS Young Business Award, dat je zo geïnspireerd kunt raken. Sommige ondernemers denken heel anders, verzinnen dingen die mij scherper laten kijken naar mijn eigen business. Dat is wat je zoekt.’’

12 deelnemers AFAS Young Business Award 2023

Broombrush van Kim Hiemstra maakt recyclebare elektrische tandenborstels van gerecycled plastic. De Rotterdamse startup zet in op service en gemak en haalde al 2.5 miljoen aan funding op.

Jeroen Huis in ’t Veld bouwde vanuit Groningen aan een platform voor de handel van tickets voor grote sportevenementen. In een paar jaar tijd groeide XS2Event uit tot grootste B2B-platform op dit gebied, met een omzet van bijna 20 miljoen vorig jaar.

Met het in Amsterdam gevestigde Avy werkt Patrique Pi Zaman samen met inmiddels ruim vijftig medewerkers aan zijn droom: het bouwen van uitstootvrije, zelf vliegende vliegtuigen die ingezet worden voor humanitaire doeleinden.

Eveneens in Amsterdam werkt Tex Tracer aan het veranderen van de fashion-wereld. Jolanda Kooi begon de startup, die inzicht biedt in de supply chain van mode, om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. En dat is goed nieuws voor de aarde.

Met Vertoro bieden founders Michael Boot en Panos Kouris een alternatief voor fossiele bronnen. De in Geleen gevestigde startup zet agrarische afvalstromen om in bouwstenen voor de chemische industrie en voor brandstoffen. De belofte is zo groot, dat al voor tientalle miljoen aan funding werd opgehaald.

Ananda van Doorn en Jody Klaassen bouwden vanuit Amsterdam een marktplaats voor tweedehands meubelen en vintage. Inmiddels bieden 30.000 mensen al meubelstukken aan op het platform Reliving, dat een antwoord is op de consumptiewoede en het weggooien van bruikbare spullen.

Patrick van de Graaf maakt het met In3 mogelijk om online aankopen in drie termijnen te betalen, zonder rente. De startup, die zorgt voor hogere omzetten van verkopers en minder stress voor kopers, haalde al 91 miljoen funding op en werkt razendsnel aan meer bekendheid.

Naduvi ontsluit meubelen van gerenommeerde merken. Die komen rechtstreeks van de leverancier naar de klant. Dat scheelt geld en uitstoot, beloven founder Itai Gross en zijn honderd medewerkers. De tientallen miljoenen aan investeringsgeld zegt dat die belofte waargemaakt wordt.

Marieke Jongsma en Stefan Vogelzang hebben met Vrelax een antwoord op stressklachten. Meer dan 230 ziekenhuizen, bedrijven en GGZ-instellingen werken met de VR-bril met software voor de behandeling tegen overmatige stress. De in Groningen gevestigde startup haalde een miljoen funding op.

We gooien veel te veel elektronica weg met zijn allen. Dat gaat Ferhat Topuz met zijn platform Valyuu tegen. Kopen, verkopen en doneren van afgedankte elektronica is daarop makkelijk. De online marktplaats haalde vanuit Gorinchem 3 miljoen funding op om snel te groeien.

Trunkrs is een bezorgservice voor levering dezelfde of de volgende dag in Nederland en België. Dat doet de Amsterdamse startup van Jan Wijn samen met 98 fte zo duurzaam mogelijk en in 2025 volledig uitstootvrij. Om dat doel snel te bereiken haalde de startup al 18,5 miljoen funding op.

Duurzame zeep voor een schoon huis en lichaam én voor een gezonde planeet. Marcel Belt brengt met de Green Soap Company twee merken op de markt: Marcel’s Green Soap en Driehoek. Hij streeft naar een verregaande verduurzaming van de markt.

Mede mogelijk gemaakt door

  • De Ondernemer
  • Founded in Friesland
  • X