1,7 miljard euro aan durfkapitaal in 2020 opgehaald door startups

Er is in het jaar 2020 voor 1,7 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse startups en scale-ups. Er is nooit eerder zoveel durfkapitaal geïnvesteerd in startups en scale-ups als in het jaar 2020. Al nam het aantal investeringen in Nederlandse groeibedrijven in hetzelfde jaar met 37% af.

Durfkapitaal

Dit is waarom investeerders investeren in startups en scale-ups om er op een later moment zelf geld aan te verdienen.

Durfkapitaal 2020

Overzicht van durfkapitaal in het jaar 2020.

Er werd dit jaar voor bijna 1,7 miljard euro in Nederlandse scale- en startups gestoken. Dit is gebaseerd op basis van data van Golden Egg Check. Een recordbedrag, dat ruim 300 miljoen euro hoger uitvalt dan het vorige jaar (2019). Toch is het aantal startups dat een punt van de financiële taart aan groeikapitaal ontvangt dit jaar flink afgenomen. Afgelopen jaar kregen nog 475 start- en scaleups groeifinanciering, terwijl dit jaar niet meer dan 299 Nederlandse groeibedrijven kapitaal ontvingen. Dat is een afname van 37 procent. 2020 telde zelfs het laagste aantal investeringen in groeibedrijven sinds 2014.

Afname aantal investeringen

Dat blijkt uit data van dataplatform Dealroom, die door branche-organisatie voor startups Dutch Startup Association (DSA) is opgesteld. Wat is het geval: terwijl het aantal kapitaalrondes vanaf 4 miljoen euro nagenoeg gelijk is gebleven, halveerde juist het aantal microfinancieringen van 0 tot 4 miljoen euro, ook wel seed– en pre-seed-rondes genoemd (zie tabel).

Het is het tweede jaar op rij dat het totaal aantal investeringen in startups afneemt. Ook afgelopen jaar werd de daling veroorzaakt door een afname van het volume aan seed- en pre-seed-rondes. Waren vroegefasefinancieringen tot 4 miljoen euro de afgelopen jaren goed voor een royale meerderheid van het aantal investeringen in start- en scaleups, dit jaar vertegenwoordigde dit type investeringen nog maar nét meer dan de helft van alle deelnemingen in ons land. Kijken we naar het totaal aan gefinancierd kapitaal in Nederlandse startups, dan zie je dat de groei dit jaar volledig toe te wijzen is aan rondes in het hoogsegment. Met andere woorden: de grote rondes van bijvoorbeeld MessageBird (170 miljoen euro) en Catawiki (150 miljoen euro) krikten het gemiddelde dit jaar flink op.

Investeringen 2020

Volgens DSA-voorzitter Lucien Burm zien we aan het recordbedrag dat dit jaar in Nederlandse start- en scaleups werd gestoken het ‘succes van het ecosysteem van een paar jaar geleden’ terug. ‘We kregen steeds meer durfinvesteerders in ons land, er kwam aandacht vanuit de overheid voor dit thema en we kregen er er een startup-organisatie bij: TechLeap.nl.’ Het leverde volgens Burm grote Nederlandse scaleups op, zoals MessageBird, Mollie en Thuisbezorgd.

Burm maakt zich echter zorgen over de toekomst van dit ecosysteem. ‘De investeringen die MessageBird en Mollie (90 miljoen euro, red.) dit jaar kregen, betroffen veelal buitenlands geld. Daar komt die groei dus vandaan. We hebben in Nederland zelf weinig mogelijkheden om rondes te doen vanaf Serie C-niveau (vanaf 40 miljoen euro, red.).’ Doordat tegelijkertijd zowel het aantal als het aandeel vroegefasefinancieringen afneemt, vreest Burm dat we onszelf als startup-land in de vingers snijden. Geven we de Mollies van de toekomst wel voldoende mogelijkheden om te groeien?, vraagt hij zich af.

  • De Ondernemer