Investering van 2,2 miljoen euro voor Nederlands taxibedrijf Get-E: ‘VISA en Ryainair al klant’
Zonder crew geen vlucht. Het Nederlandse platform Get-E regelt taxiritten voor luchtvaartbedrijven om personeel vlot naar luchthavens over de hele wereld te brengen. Oprichter Alexander van Deudekom (26) verzilverde een investering van ruim 2,2 miljoen euro.
De investering komt van Axivate Capital, van reisondernemer Bas Rasker. Rasker stapt ook in als aandeelhouder van de startup, die bedrijven zoals Ryanair en CityJet tot zijn klanten mag rekenen.
Van Deudekom, voormalig Aviation-student uit Hoofddorp wilde altijd al graag ondernemen, zegt hij tegen RTL Z. En broedde een flinke tijd op zijn plan. “Uiteindelijk zag mijn vader een gat in de markt. Hij wist uit ervaring hoe gefragmenteerd luchtvaartmaatschappijen werken als het gaat om dit soort logistiek.”
Mails en pdf
Planningsafdelingen werken vaak met mails, telefoon en pdfjes om taxi’s te boeken voor hun personeel. Get-E doet dat automatisch, met eigen software dat de juiste partijen en boekingen aan elkaar verbindt. Een soort Airbnb voor de zakelijke taximarkt.
“De orders worden automatisch verwerkt, en alle info, inclusief vluchtdetails, wordt real-time gedeeld met de gebruikers”, aldus de ondernemer.
Het vier jaar oude bedrijf heeft inmiddels ruim 40 mensen in dienst en boekte een omzet van 6 miljoen euro in 2019. “Dat moet dit jaar 20 miljoen worden”, zegt Van Deudekom. Het moet lukken met nieuwe klanten zoals creditcardbedrijf VISA. “Er zitten meer grote namen in de pijpleiding”, zegt de ondernemer.
Zakelijke markt
Get-E wil zich richten op de hele zakelijke markt. De rijkere kaarthouders van VISA krijgen extra diensten aangeboden. Zo kunnen zakelijke reizigers gebruik maken van de taxidienst van Get-E. “We hebben het net gelanceerd voor klanten in Zuid-Amerika, dan gaat het om zo’n 100.000 klanten van VISA.”
Werk aan de winkel voor Van Deudekom. Want hoe regel je betrouwbare taxidiensten over de hele wereld? De ondernemer reisde er eerder zelf de hele wereld voor af, vertelt hij. “We spreken er onder meer met de betere hotels, die veel met taxiondernemers werken. Waar het kan maken we gebruik van elektrische auto’s.”
Hameren op vergunningen
Nu wordt er vooral gehamerd op vergunningen om goede diensten te kunnen garanderen. De bedrijven en zzp’ers waarmee wordt gewerkt moeten voldoen aan alle lokale regels. “Ons team controleert dat”, zegt Van Deudekom. Bedrijven betalen per rit, en betalen een commissie van zo’n 15 procent voor de dienst. De ritprijs verschilt per land en afstand.
Vooral het vervoeren van de crew van Ryanair is een pittige klus: “Ze hebben vijfhonderd vliegtuigen en er verschuift nogal eens wat in de planning”, zegt Van Deudekom. Soms wordt een vlucht opeens uitgevoerd vanaf een andere luchthaven. “Ons team zit er dan bovenop.”
Daarmee hoopt Van Deudekom, die geen noemenswaardige concurrentie ziet in de particuliere taxidiensten, de zakelijke wereld te veroveren. “We doen dit ook al voor verzekeraars, om klanten die ergens gestrand zijn te helpen repatriëren.”