Wat is Venture Capital?
Venture Capital is groeigeld dat investeerders in een startup of scale-up investeren. De Nederlandse naam voor venture capital is durfkapitaal, waarbij de naam in de startupscene vaak aangeduid wordt als VC. Het gaat bij venture capital en durfkapitaal om een investering met een relatief hoog risicoprofiel ten opzichte van een investering in een bestaand bedrijf dat (bijvoorbeeld) al een aantal jaren een stabiele omzet draait. Bij een bedrijf met een stabiele omzet in een stabiele markt gaat het doorgaans om een investering met een laag risicoprofiel.
Waarom investeert een Venture Capital?
Ondernemers die een startup of scale-up aan het starten en opschalen zijn hebben doorgaans een sterke behoefte aan durfkapitaal. Dit type onderneming draait nog geen of een minimale omzet ten opzichte de markt die ze in een relatief korte periode kunnen veroveren. De investeerders die geloven en investeren in een startup of scale-up die met een nieuw innovatief product of dienst de markt gaan veroveren lopen een relatief hoof risico om hun investering niet terug te verdienen. ‘Hoog risico, hoog rendement’ is daarom een veelgehoorde uitspraak in de wereld van investeerders. Deze investeerders verwachten dat door hun investering in een startup of scale-up het bedrijf flink gaat groeien, waardoor het rendement van hun investering ook fors stijgt. De droom van elke investeerders is om op precies het juiste moment in te stappen en dat de startup of scale-up waarin ze geïnvesteerd hebben een succesvolle hypergrowth doormaakt
Wie investeert als VC?
Het is als eerst belangrijk om te weten dat er een verschil zit in het soort VC dat je kunt krijgen. Dit hangt af van de fase waarin je startup of scale-up zit. In de beginfase heb je nog geen noemenswaardige omzet: dan moet je het als ondernemer echt hebben van business angels, tevens bekend als een informal investor.
Business angels zijn ondernemers of oud-ondernemers die startende ondernemers willen helpen met hun geld, kennis en netwerk. Het geldt dat business angels investeren ligt onder een miljoen. Het de gemiddelde waarde per ticket (investering) van business angels was in 2017 zo’n 25.000 euro. Hun kapitaal is belangrijk, al wil je als startup een goede business angel kiezen om gebruik te maken van hun kennis en netwerk. Juist in de huidige kapitaal markt, waarin relatief veel groeigeld beschikbaar is, zijn deze twee elementen van onschatbare waarde.
Als je startup of scale-up groeit, kan je meer groeigeld vragen van durfkapitalisten. Je groeit in de verschillende investeringsrondes van private venture capitalist naar professionele, bedrijfsmatige durfinvesteerders. Als je verder in het proces bent kan een startup of scale-up tientallen miljoenen aan groeigeld ophalen bij investeerders. De 12 halve finalisten van de Young Business Award 2020 haalden bijvoorbeeld voor 92 miljoen euro aan groeigeld op bij investeerders. Hetzelfde jaar (2020) werd er in Nederland voor 1,7 miljard euro geïnvesteerd in startups en scale-ups. Je ziet hieronder een afbeelding met het landschap van venture capitilist in Nederland. De afbeelding is opgebouwd van de beginfase met crowdfunding (links) tot de laatste financieringsrondes met strategic VC’s (rechts).
Venture capital funding ophalen?
Wil je in de toekomst venture capital funding ophalen? Als startup of scale-up moet je op tijd beginnen met de voorbereiding van het ophalen van VC funding en tijd reserveren voor het sluiten van een deal die goed is voor je onderneming. Er zijn in Nederland relatief veel partijen (zoals Golden Egg Check) die je kunnen begeleiden bij het ophalen van VC funding. Dit gebeurd doorgaans eerst door je bedrijf ‘investor ready’ te maken en je bedrijf daarna te matchen aan (meerdere) investeerders. Dit kan een informel investor, particulier venture capital of participatiemaatschappij zijn.
Informal investor
Voor het verkrijgen van venture capital kan een ondernemer een informal investor aan boord halen. Zo’n business angel is vaak een vermogende oud-ondernemer die door de (gedeeltelijke) verkoop van zijn bedrijf kapitaal beschikbaar heeft om te investeren in bijvoorbeeld start-ups. Deze investeerders worden mede-eigenaar door venture capital beschikbaar te stellen in ruil voor een gedeelte van de aandelen, vaak in samenhang met een achtergestelde lening.
Particulier venture capital
Onder een particulier venture capital wordt een super informal en family office verstaan. Iedere ondernemer kent wel een super informal van naam; het zijn zeer vermogende (en soms bekende) particulieren die ook in de Quote500 te vinden zijn. Deze rijke investeerders hebben meer venture capital dan een informal investor. Vaak hebben deze ondernemers, net als veel rijke ondernemersfamilies in Nederland, hun eigen investeringsmaatschappij opgezet.Deze zogenaamde family offices investeren bedragen vanaf twee miljoen euro in. Door het grote vermogen dat ze beheren hebben deze super informals weinig tijd voor begeleiding van de ondernemer. Om toch grip op de situatie te houden, eisen ze voor hun venture capital bij voorkeur een controlerend belang (vaak de meerderheid) in de onderneming.
Venture capital van participatiemaatschappij
Een participatiemaatschappij (ook wel venture capitalist of private equity genoemd) heeft veel meer geld ter beschikking voor investeringen dan informal investors. Een paar honderd miljoen euro per fonds is de regel. Participatiemaatschappijen beheren het vermogen van grote particuliere beleggers en beleggingsfondsen, waarmee ze concrete afspraken maken over te behalen rendement, doelgroepen, selectiecriteria en besluitvorming.