Startup CodeSandbox won de Startup van het Jaar 2019-verkiezing van Sprout, en wordt een ‘potentiële unicorn’ genoemd. Maar wat doet het bedrijf precies, wat betekent de prijs voor ze, en wat zijn de toekomstplannen? Wij spreken Ives van Hoorne, mede-oprichter van CodeSandbox.
Met CodeSandbox kunnen programmeurs in de browser code schrijven. De dienst is populair, zo meldt Sprout: al vijf miljoen projecten werden aangemaakt via de dienst. En dat viel ook in Silicon Valley op: de Nederlandse startup ontving een investering van 2,4 miljoen dollar van Kleiner Perkins. Ives van Hoorne en Bas Buursma, beide uit Assen, zijn de oprichters van CodeSandbox.
Wat doet CodeSandbox precies?
Ives van Hoorne: ,,We maken een online development environment. Dat is een hele mond vol, maar we maken het mogelijk voor programmeurs om code te schrijven in de webbrowser. En we maken het makkelijker met elkaar te communiceren over die code, door bijvoorbeeld comments achter te laten. Het is vergelijkbaar met Google Docs.”
Hoe ben je hiermee begonnen?
,,Ik werkte eerst bij Catawiki, en merkte dat ik een probleem had. Toen ik op vakantie was vroeg een collega iets over een bepaalde implementatie. Ze stuurde de code via slack, en ik merkte dat ik daar heel lastig op kon antwoorden. Dat was het probleem waarvoor we CodeSandbox hebben bedacht. Dat brachten we uit in 2017, en het werd heel snel heel populair. Veel mensen gebruikten het voor het delen van werk. Daardoor kregen we al snel meer bekendheid bij developers.”
Doet niemand anders dit?
,,Er zat een golf van bedrijven voor ons, maar die gingen allemaal failliet. Dus toen we begonnen, was er eigenlijk niemand anders. Inmiddels zijn er wel concurrenten, zoals Glitch en Microsoft.”
Microsoft? Dat lijkt me een pittige concurrent.
,,Ja, maar zij pakken het wel iets anders aan dan wij. Als je bij Microsoft begint, moet je eerst een computer kopen of huren. Dat kost dertig dollar per maand, en dan pas kun je een online container huren, waarin je werkt. Wij maken het toegankelijker: je hoeft niets te huren of kopen. Ook leggen we meer nadruk op het gemak van online: met het achterlaten van comments in werk, bijvoorbeeld. Dat is een groot verschil, vind ik. Maar het kan zomaar zijn dat Microsoft dat ook ziet en ook met zoiets gaat komen.”
Wat betekent de prijs van Sprout voor jullie?
,,De prijs is vooral goed voor ons om wat meer validatie in Nederland te krijgen. We zijn hier nog niet zo bekend. We hebben ook helemaal niet gekeken naar de mogelijkheid op Nederlandse investeringen, we zijn meteen naar de Verenigde Staten gegaan. Terwijl bekendheid in Nederland wel wat kan opleveren. Ons kantoor staat ten slotte in Amsterdam.”
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
,,Het plan is om te gaan groeien, en dat gaat nu wel goed. De investering van 2,4 miljoen gebruiken we onder andere om nieuwe mensen aan te nemen. Verder zijn we bezig met een plan voor bedrijven, zodat ze de tool intern kunnen gebruiken, en daar ook voor kunnen betalen. Als teams binnen bedrijven het gebruiken, dan kost het ze twaalf dollar per gebruiker per maand.”
Je bent 23, en bezig met bedragen van 2,4 miljoen en met je eigen bedrijf. Hoe is dat voor jou persoonlijk?
,,Het is een achtbaanrit. Drie jaar geleden had ik niet gedacht dat we op dit punt zouden staan. Je doet veel nieuwe dingen. Nu moeten we bijvoorbeeld ineens sollicitatiegesprekken doen. En soms moet je praten op conferenties, dat is ook helemaal nieuw. Nu is dat wel over een periode van drie jaar gegaan, dus vrij geleidelijk. En die 2,4 miljoen: het is heel raar om zulke bedragen te horen. Maar het is niet iets dat je direct kan uitgeven, het gaat op aan loon en is meer een getal dat omlaag en omhoog gaat. Het voelt meer als Monopolygeld.”
Bron: Noordz